fredag, april 25, 2008

Kaos & katastrof

Igår var det som bekant match mellan AIK-DIF på Råsunda - Sveriges nationalarena för fotboll. Ca två timmar innan avspark, ca kl 18, var kursdagen slut och jag tog blå linje mot T-Centralen. På vägen passerades Solna T-banestation, där det redan var en hel del fans (både gul-svarta och blå-blå) och sjungande utan att någon bråkade eller hetsade.

Framme på centralen, var det ungefär samma visa, eller visor, men betydligt mer supportrar. Fortfarande inga problem, Djurgårdarna sjöng att de var från Stockholm (trevligt att vi fick reda på det) och Gnagarna kontrade med något obegripligt och ohörbart (eftersom de var i andra änden av rulltrappan).

Matchen i sig vet jag inget mer om än att de svart-gula gjorde mål efter 4 minuter och skansengänget kvitterade på straff med lite mindre än en kvart kvar att spela. 1-1 och de flesta borde vara nöjda tycker man... DN:s reporter på plats verkar iaf varit imponerad över publiken.

Därför blir jag mäkta förvånad över de svarta rubriken man får läsa i DN såhär dagen efter. Brukligt är att (vid sk högriskmatcher) arrangörer och ordningsmakt släpper ut hemmasupportrarna först och sen när det är hyffsat fritt och lugnt utanför arenan så låter de bortasupportrarna gå. Tydligen hade flertalet inblandad vid gårdagens match helt glömt bort de gängse rutinerna och började släppa ut DIF-supportrarna för tidigt, samt att det enligt uppgift stod en stor (AIK-)mobb utanför och väntade.

Kaos och katastrof, enda vägen ut och hem var genom ett slagsmål där flaskor haglade genom luften. Alterntivet var att försöka retirera tillbaka in i folkmassan som ovetande om vad som väntar där ute pressar på för att komma hem.

Så här får det ju för i h-e inte gå till på en match i landets största publiksport! Att polis och arrangörer dabbat sig är ett understatement och även om det finns grupper som hellre pucklar på varandra än tittar på sporten de sägs stödja så är det ändå ordningsmaktens skyldighet att upprätthålla någon slags ordning och säkerhet för de vanliga, glada supportrar som vara ville stötta sitt lag och se en fotbollsmatch på plats.

2 kommentarer:

Lennart sa...

Ahmen . . .
Nisse !
Du e i Tokholm;
Där e de ba så ba,
dom e sånna, köp de lr åk hem !
(till lugna Malmö, juh)
/L

Rilleman sa...

Ordningsmakten är upptagen med att pungslå fortkörare runt Skägget. Det betalar sig, uppenbarligen, jävligt mycket än att hålla ordning på fotbollsbusar.